Wat is logopedie

Door te praten en te luisteren begrijpen wij elkaar. In het dagelijks leven is het spreken onmisbaar. Om te spreken moeten wij ademen, gebruiken wij onze stembanden, keel, neus, kaken, tong en lippen. Om te kunnen spreken moeten wij ook kunnen horen, denken en begrijpen. Spreken is dus een ingewikkeld proces.

Stoornissen daarin worden door de logopedist behandeld eventueel in samenwerking met huisarts, specialist of tandarts.

Maar logopedie is meer dan spraakles, omdat niet alleen spraakstoornissen zoals slissen of onduidelijk spreken worden behandeld. Voor alle problemen die met spreken, schrijven, lezen en verstaan te maken hebben, kunt u bij de logopedist terecht.

Logopedie houdt zich dus bezig met communicatie in de ruimste zin van het woord.

Maar wat doet de logopedist?

watdoetdelogopedist

Logopedisten onderzoeken, behandelen en begeleiden mensen met problemen die te maken hebben met communicatie en eten en drinken.

De logopedie kent vier behandelgebieden:Taal, stem, spraak en gehoor.

Daarnaast behandelen logopedisten aanverwante stoornissen als afwijkende mondgewoonten en problemen met de ademhaling.

Hierdoor kunnen logopedische behandelgebieden die van andere hulpverleners overlappen.

Wanneer tijdens het logopedisch onderzoek of later in de behandeling blijkt dat er problemen zijn die niet binnen het logopedisch handelen vallen, kunnen logopedisten in overleg met cliënt/ouders doorverwijzen naar een andere instantie. Dit kan zijn het Audiologisch Centrum, het VTO team, het Consultatiebureau enz.

Logopedisten onderhouden contact met deze instanties wanneer dat wenselijk is en de cliënt daar toestemming voor geeft. Ook onderhouden zij op deze basis contact met Intern Begeleiders of leerkrachten van de basisschool en peuterspeelzaalleidsters.

Niet alleen taal, spraak, stem of gehoor zijn bepalend voor het welslagen van de communicatie. Zo kunnen bijvoorbeeld een verstandelijke handicap of een autistisch spectrum stoornis de communicatie belemmeren. Ook hier kunnen logopedisten de helpende hand bieden door te signaleren, adviseren, begeleiden en waar nodig door te verwijzen.

Overige taken

  • Het voeren van een financiële – en patiëntenadministratie.
  • Logopedie zit in het basispakket van zorgverzekeraars en wordt, afgezien van eigen risico bij volwassenen, volledig vergoed.
  • Logopedisten declareren in de meeste gevallen rechtstreeks bij de zorgverzekeraar.
  • Logopedisten houden een dossier bij met de gegevens van hun patiënten. Zij houden zich aan de Wet Persoonsregistraties, waardoor privacy van patiënten gewaarborgd is.

Preventie en voorlichting

Logopedisten houden zich, als deskundigen op het gebied van spraak- en taalontwikkeling ook bezig met preventie en voorlichting zoals op scholen, in jeugdgezondheidsinstellingen en peuterspeelzalen/kinderopvang.

De logopedist biedt therapie en advies aan mensen die problemen ondervinden bij het communiceren.

Deze problemen worden onderverdeeld in aandachtsgebieden.

Deze zijn: